Det finns lyx på olika nivåer.

Det finns lyx på olika nivåer. Du kan antingen köpa det lyxigaste som finns att få för pengar. Eller så kan du köpa det som egentligen inte finns att få för pengar. Men som man kan köpa om man har så sinnessjukt mycket pengar att allt går att köpa trots att det inte går att köpa. En sådan ateralj är Wittelsbach-diamanten. Det är en sån där grej som det bara finns en av i hela världen. Att den är på 35,56 karat är bara den minsta detaljen som gör den berömd och värdefull. Mest imponerande är dess historia.

På 1600-talet ägdes diamanten av den spanskfödda prinsessan Infanta Margarita Teresa. Som barn blev Infanta Margarita Teresa bortförlovad med sin morbror, Leopold I av Österrike. Som 15-åring blev hon gift och diamanten ingick i hemgiften. Tragiskt nog avled Infanta Margarita Teresa blott 22 gammal. Diamanten ärvdes av maken Leopold och gick sedan vidare i arv inom familjen. 1722 hamnade den hos Wittelsbach-släkten, som gett diamanten sitt namn.
Nyligen såldes diamanten på Christies auktionshus i London för drygt 198 miljoner kronor. Wittelsbach-diamanten satte prisrekord inte bara som världens dyraste diamant utan också som världens dyraste smycke. Den som vann budgivningen var Bond Street-juveleraren Laurence Graff, som nu är den glansfulla juvelens ägare.
Om sådant här krims krams ligger utanför din budget, men ändå ha lust på krims krams kan du gå in på http://www.smycke.eu och titta runt bland smycken från en lång rad mer och mindre lyxiga märken.